maanantai 11. kesäkuuta 2012

Työssä kuuluu joukkoon

Eläköitymiseni alkoi lomalla. Saatoin levätä ja ottaa ”iisisti”. Kaikista työn mukanaan tuomasta väsymyksestä, paineista ja huolista piti päästä irti.

Hienot läksiäisjuhlat oli järjestetty. Se oli tunteiden myllerrystä. On niin pitkältä ajalta muistoja ja tapahtumia monien ihmisten kanssa. Itse juhlassa en osannut jutella kenenkään kanssa sen syvällisemmin, kuljin vaan ihmisen luota toisen luo. Se kuulunee asiaan. Suuri paikalle tullut joukko tuotti suurta iloa. Maailmalta ja ympäri Suomen he olivat tulleet toivottamaan hyviä eläkepäiviä.

Ehkä ajattelen, että nyt alkaa taas uusi työrupeama. Sen voin itsenäisesti suunnitella. Alkamassa on rennompi aika, itsensä hemmottelemisen aika. Kunnon kohentamista lenkkeillen, uiden ja joogaten. Mielen kohennusta laulaen, soitten, teatterissa ja konserteissa. Maalla odottavat puutarhanhoito, marjojen poiminta, sienestys, metsäretket, soutelut, pyöräilyt jne. Koiran hoito ja ulkoiluttaminen vievät oman aikansa. Lenkeillä koiran kanssa tulee tutuksi muiden koiraihmisten kanssa. Monista heistä tulee uusia hyviä tuttavuuksia. Taitaakin tulla kiire, että kaiken ehtii tekemään.

Työstä jäämisen tyhjyyden ja pysähtymisen tunne voi vaihtua moniksi kiireiksi, mutta en haluaisi kiirehtiä. Itseäni tutkiskellessa menee aikaa: mikä olen, mitä haluan.

Työ oli turvallinen paikka ja siitä luopumisesta tuli turvaton olo. Ihmisten joukossa tunsin kuuluvani johonkin ja siellä olivat ystävät. He välittivät. Kysyttiin, mitä kuuluu. Aina oli seuraa. Suunnitellessa yhdessä päivän tapahtumia kuuluin joukkoon. Olin tärkeä lähimmäiselle: merimiehelle, rekkakuskille, talossa vierailleelle tuntemattomalle. Oli ihana puhua kieliä ulkomaalaisten kanssa, samalla se taito pysyi yllä. Monet kansainväliset tuttavuudet, ystävyydet innostivat. Yhä on paikkoja, minne voin mennä kyläilemään. Ystävyys säilyy. Tavataan. Tulee aika tavata.

Työni kautta olen saanut paljon ystäviä. Luulen, että Merimieskirkon kaltaisia työpaikkoja ei ole, joissa työtoverit ovat yhtä ja välittävät toisistaan aidosti. Aina kun he tapaavat, heillä on yhteisiä muistoja. Ystävyys säilyy läpi elämän.

Tein sama työtä 25 vuotta. Sellaista ei nykyään enää juuri ole. Elämän tahti on muuttunut: vaikuttaa se Merimieskirkkoonkin. Itse sain elää ja työskennellä hyvillä vuosikymmenillä. Nyt on hyvä jäädä eläkkeelle, kun olen saanut tehdä itsensä näköistä työtä, jossa olen viihtynyt. Voin olla vain kiitollinen, että minut tällaiseen työhön johdatettiin.

Katariina ”Kati” Lindbohm
Merimieskirkon emäntä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti